Temes

BTT (2) GPS (1) Viatges (1)

dimecres, 19 de març de 2008

Croàcia (Agost 2004)


  • Introducció:

Viatge realitzat l'agost de 2004 amb cotxe de lloguer per Croàcia, des de la Península d'Ístria fins a la gran Dubrovnik. Croàcia té una costa espectacular caracteritzada per la serralada Dàlmata a pocs quilòmetres de distància i per la quantitat d'illes que hi ha (més de 1500) algunes de les quals estan unides a la terra ferma a través de ponts. En aquest viatge ens vam centrar bàsicament a visitar tota la costa i només ens vam endinsar a l'interior per anar a veure algun dels parcs nacionals més importants del país.

Per a conèixer més a fons el país, podeu clicar en el següent enllaç:

Mapa de situació de Croàcia, gentilesa de Google:


Mostra un mapa més gran

  • Itinerari:

El recorregut comença a l'aeroport de Girona on agafem un avió Ryanair direcció Venècia, un cop allà vam agafar un tren fins a Trieste, la última ciutat italiana abans d'entrar a Eslovènia. L'endemà vam agafar un bus que ens va dur directament a Croàcia, concretament a la població de Pula de la Península d'Istria. A partir d'aquest punt ja vam llogar un cotxe (que ja teníem contractat per internet unes setmanes abans) per un període de 10 dies aproximadament, just per anar d'una punta a l'altra del país fent numeroses parades als lloc més emblemàtics de la costa de Croàcia.
La tornada la vam fer des de Roma (amb Ryanair fins a Girona) on hi vam arribar des de Dubrovnik amb ferry fins a Bari (al sud d'Italia) i després amb tren fins a la terminal de Roma.

Durant els dies que vam estar travessant Croàcia vam poder visitar pobles emblemàtics com per exemple Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik... També vam visitar parcs nacionals com el de Plitvice i el de Krk, com també les illes de Krk, Hvar, Kolocep i Lopud.

Les vies de comunicació estan en molt bon estat en general, hi ha una carretera general que va resseguint la costa de dalt a baix. A mesura que vas entrant a l'interior encara hi ha restes evidents de la guerra dels balcans de principis dels anys 90, on podem trobar pobles fantasmes i algunes zones on hi ha perill de mines terrestres. El transport públic també funciona prou bé, encara que el tren només comunica les ciutats principals amb la capital Zagreb, per tant per fer l'itinerari de la costa només es pot fer en bus. Els ferrys són força econòmics en general i també és una altra manera de viatjar per la costa molt interessant.

Algunes fotos del viatge:

Típic poblet de costa de la Península d'Istria, en aquest cas és el poble de Rovinj. Tradicionalment poble de pescadors però que actualment s'ha converit en centre turístic de costa per a gent de la capital Zagreb i de països veïns (Eslovènia, Bòsnia-Herzegovina, Àustria, Alemanya i Itàlia bàsicament, els catalans són una espècia poc coneguda en aquestes terres...)


Parc Nacional de Plitvice, on en teoria va esclatar la guerra dels balcans a principis dels anys 1990, si més no això és el que ens va explicar la gent d'allà. És un parc preciós on l'element protagonista és l'aigua i els colors que agafa amb els contrastos de la vegetació i els minerals de la pròpia aigua.

Illa d'Hvar, una de les illes més boniques de la costa de Croàcia on es pot gaudir d'un bany a les aigües tranquiles del mar adriàtic. S'hi pot arribar amb ferry des de la ciutat d'Split amb una durada aproximada de dues hores, amb carnet jove fan descompte (per qui sigui jove encara!)

Monestir al mig del llac. Tot aquest paratge forma part del Krk National Park aprop de Sibenic, en que com al Parc Nacional de Plitvice l'aigua també és l'element protagonista. Hi ha una cascada força famosa i hi ha un petit museu de com funcionava un molí hidràulic.

Trogir, és un poble al costat de Split que té molt d'atractiu històric i arquitectònic, ja que es poden contemplar diferents estils d'arquitectura de diferents èpoques històriques.

Split, ciutat principal de la costa central de Croàcia. Té un port important tant pel que fa a la indústria com el turisme, es poden veure grans vaixells tipus creuer de luxe, etc. A la foto es poden apreciar la barreja d'estils arquitectònics d'èpoques històriques diferents (columnes romanes amb les façanes de cases de l'època del Reneixament).

Les grans muralles de Dubrovnik

Dubrovnik, ciutat més important del sud de la costa de Croàcia que en l'època de la guerra dels balcans va patir un dels bombardejos més importants, de fet es a la foto es pot observar que la majoria de cases del nucli antic tenen les teulades molt noves. La gran muralla realment és espectacular i a l'epoca medieval segur que devia ser una de les ciutats més complicades de penetrar.


  • Pressupost:

Realment és un viatge molt econòmic, el pressupost potser ascendia a uns 20€ diaris amb allotjament i dietes inclosos (sempre en categoria mitjana-baixa). Per tant el cost total va ser de uns 700€ en 15 dies per a dues persones, bitllets d'avió i ferry, lloguer de cotxe, gasolina i entrades a parcs nacionals a part.

Pressupost total aproximat de uns 1.300€ per tot el viatge.


  • Dades pràctiques:

Un sistema d'allotjament molt econòmic és el d'anar a cases particulars que lloguen habitacions que s'anomenen "sobe" i en la majoria de casos les cases que acullen a turistes solen tenir un cartellet a l'entrada amb aquesta paraula que ve a dir "habitació". D'altra banda, en algunes guies de viatges ja venen indicats en el mapa. El funcionament és senzill, simplement demanar si tenen un "sobe" disponible i arribar a un acord econòmic, sempre serà més facil rebaixar el preu si l'estada és de més d'una nit.

El carnet jove funciona en alguns llocs, sobretot en albergs de joventut i en l'entrada dels parcs nacionals que fan una tarifa reduïda i en els bitllets de ferry.

  • Bibliografia bàsica:
- Guia de viatge LonelyPlanet: Croacia.


Wikiloc